top of page

Cărți de citit în vacanță

Writer's picture: Simona CiorneiSimona Ciornei

1. Din cer au căzut trei mere de Narine Abgaryan


Acțiunea se petrece într-un un sat de piatră aflat pe vârful unui munte armean, unde magia și misterul și-au păstrat neatinse puterile. Trecând peste supărările și peste greutățile acestor oameni, putem trăi odată cu ei viața frumoasă de la sat, simplă și bogată în același timp, când încă se mai păstrau cu sfințenie tradițiile, iar bucatele și mâncarea tradițională avea un loc de cinste în casele lor și nu orice bucate, respectând rețete vechi, nu ușor de executat.


2. Acolo unde cântă racii de Delia Owens


Povestea urmărește viața personajului principal, Kya Clark, cunoscută și sub numele de “Fata Mlaștinii”.

Cartea are o încărcătură emoțională puternică, un impact profund asupra unor răni pe care nu ți le-ai vindecat încă sau care au lăsat ceva urme în interiorul tău. Este dureroasă, fascinantă și plină de informații care merită știute.

Este impresionant cum o fetița abandonată reușește să își depășescă condiția, să învețe să citească și să scrie de la un prieten, să iubească animalele și natura iar ulterior să învețe de la ele, ajungând în final specialista mlaștinii și autoarea mai multor cărți.


3. Zuleiha deschide ochii de Guzel Yakhina


Romanul este inspirat din relatările bunicii autoarei, o învățătoare tătară care a petrecut șaisprezece ani într-o colonie de muncă din Siberia. Este o carte foarte bine scrisă, care oarecum te provoacă să treci prin toate stările, să trăiești odată cu personajele. M-am întors în istorie și am trăit odată cu Zuleiha viața grea de pe vremuri, supunerea femeii în fața bărbatului și a soacrei, dedicarea ei față de toate treburile pe care trebuia să le îndeplinească, oricât de epuizată era. M-a impresionat transformarea ei, iubirea pentru copilul ei, care îi dă forță să treacă  peste orice și să răzbească în orice situație. Mi-a plăcut cum reușește să treacă peste învățămintele de la mama ei și tot ce știuse ea că este corect și își dă voie să cunoască adevarata iubire alături de Ignatov.


4. O vară italiană de Rebecca Serle


Este o poveste frumoasă plină de mister, despre relația dintre o mamă și o fiică, care este atât de specială încât trece dincolo de moarte. Kate începe să viziteze locurile pe care urma să le viziteze alături de mama sa. Spre surprinderea ei, trece prin timp și își reîntâlnește mama, înainte ca ea să o fi născut. Cele două trăiesc o frumoasă poveste de prietenie, de conexiune și de cunoaștere.

Am fost vrăjită de pitorescul locului, adică de frumosul Positano, de pe Coasta Amalfi, de căldura oamenilor, de arome şi culori. Cartea m-a făcut să mă simt ca un turist pe străzile înguste, mărginite de buticuri şi cafenele, să simt gustul vinului şi mirosul de usturoi şi ierburi, să simt poftă de brânză buratta şi roşii bine coapte doar citind. Merită să citiți această frumoasă poveste.


5. Mănâncă, roagă-te, iubeşte de Elizabeth Gilbert


Mi-a plăcut în mod special această carte, pentru că autoarea ne împărtășeste lecțiile de viață pe care le-a dobândit în decursul călătoriilor din Italia, Indonezia și India, pentru a se regăsi. Am călătorit odată cu ea citind, și am aflat informații  despre locuri pe care îmi doresc să le văd. În Bali am fost deja dar îmi doresc să merg și în India, să mă reîntorc în Napoli, la L'Antica Pizzeria da Michele să gust cea mai bună pizza din lume, în Roma să gust înghețata de la Il gelato di San Crispino.

Cu siguranță dacă o să ajung în zona Toscana, o să merg în localitatea La Lucca, care este faimoasă pentru măcelării, castane, piersici și smochine. O să vizitez casa memorială a lui Puccini și cu siguranță o să caut restaurantul de vis-a-vis, pentru a mânca risotto cu ciuperci. Foarte frumoasă carte, probabil cea mai frumoasă pe care am citit-o.


6. Căzuți din Junglă de  Alexandru N. Stermin


Această carte este o veritabilă călătorie în natura de care mulți ne-am îndepărtat sau pe care nici măcar nu am cunoscut-o vreodată. Citind această carte ajungi să trăiești experiența în junglă, să simți pericolul, să îți imaginezi natura așa cum este ea, neatinsă de oameni, și să îi cunoști magia și frumusețea. Este mai mult decât o călătorie, este o adevărată enciclopedie.


7. Femei care cumpără flori de Vanessa Montfort


O replică din acest roman, care m-a impresionat sună așa: „Marina, să nu uiți niciodată asta: dacă noi, femeile, ne-am cunoaște adevărata capacitate pentru schimbare, instinctul brutal de supraviețuire și de refacere, ne-am simți aproape indestructibile“.

Romanul este despre cinci femei care se întâlnesc într-o florărie și își reinventează viețile. Am avut ce învăța de la fiecare personaj și cu siguranță multe persoane se vor regăsi cel puțin într-una dintre povești.


8. Pe țărm de Abdulrazak Gurnah


Spre deosebire de bagajul său, istoria personajului principal, Saleh Omar, este mult mai bogată. Proprietar al unui magazin de mobilă în locurile natale, Saleh își părăsește viața, cultura și familia pentru străinătatea incertă, dar care îi poate oferi siguranță. Din Zanzibar direct pe țărmul mării dintr-un orășel englezesc, trecutul scoate la iveală o poveste complexă despre dragoste și trădare, despre mândrie și supunere, despre libertate și captivitate.


9. Povestea noului nume de Elena Ferante


Este al doilea volum din Tetralogia

Napolitană și cel, care mă duce cu gândul la vacanță, poate și pentru că Elena și Lila îți petrec mare parte din timp la mare.

Acum sunt două tinere ale căror drumuri se despart dramatic.

Pe când Elena preferă să-și continue studiile, Lila se mărită, obținând astfel o condiție socială și financiară superioară originilor sale modeste, dar rămânând prizonieră într-o căsnicie nefericită.

În ciuda căilor diferite pe care au luat-o viețile lor, legătura dintre ele rămâne complexă și intensă, iar sentimentele fiecăreia oscilează, pe rând, între nepăsare, dispreț și iubire reciprocă profundă.


10. Să ucizi o pasăre cântătoare de Harper Lee


Este o carte impresionantă, care explorează teme importante precum rasismul, discriminarea, inocența, toleranța și lupta pentru dreptate. Povestea se concentrează pe procesul lui Tom Robinson și pe modul în care acesta afectează comunitatea și viața familiei Finch.

Povestea are loc în orașul fictiv Maycomb, statul Alabama, în anii 1930, și este relatată din perspectiva unei fetițe numite Jean Louise “ Scout “ Finch.

Prin ochii lui Scout, o fetiță de șapte ani, inteligentă și curioasă, cititorii sunt martori ai evoluției morale și a conștiinței sociale a unei comunități marcate de prejudecăți și ură, dar și de persoane care încearcă să aducă lumina în întunericul acestei lumi. Este una dintre cărțile mele preferate și o recomand cu mare drag.


Recent Posts

See All

Comments


profil.jpg

Îmi place viața, îmi place să mă simt bine, să fac ce-mi place, să am în preajmă familia și oamenii care au aceleași pasiuni ca mine. Îmi place să citesc, să simt cărțile, să le miros, să le răsfoiesc. Îmi plac călătoriile și îmi place tot ce ține de mâncare. Începând cu: restaurante, ingrediente, poze, rețete și continuând cu gătitul.

Abonare la noutăți 

Mulțumesc pentru abonare la noutățile Carti Gusturi Călătorii | vacante minunate, retete gustoase, cărți cu impact!

bottom of page