Malaezia este o destinație exotică datorită peisajelor deosebite, un paradis al relaxării, o alegere minunată pentru o vacanță de vis. Aici, poți întâlni insule sălbatice, poți petrece un sejur de neuitat într-un resort luxuriant. Fiind una dintre cele mai bogate țări din Asia de Sud, oferă o diversitate în cultură și peisaje. De la zgârie-nori strălucitori din hiper-modernele orașe malaeziene până la pădurile virgine din interiorul țării, Malaezia ilustrează Asia de Sud în toată diversitatea sa. Țara este un mozaic cultural al comunităților malay, chinezești, indiene și al triburilor indigene, dar și unul religios - prin adoptarea credințelor budiste și hinduse cu mult înainte ca negustorii arabi să introducă islamismul. Malaezienii reprezintă cea mai mare comunitate.
Noi am vizitat Kuala Lumpur și Langkawi. Am fost în luna mai. Au fost în jur de 30-32 de grade și afară și în apă. Ziua a plouat foarte puțin dar în schimb a plouat aproape în fiecare noapte. Am ales compania aeriană Turkish Airlines. Zbor din Cluj-Napoca, cu escală în Istanbul de 2 ore. Cluj-Istanbul 1 ora 40 de minute și Istanbul-Kuala Lumpur 10 ore. Din Kuala Lumpur până în Langkawi am făcut 1 ora și 5 minute și am zburat cu Malaysia Airlines. La întoarcere am zburat Langkawi-Kuala Lumpur cu Malaysia Airlines, am avut escală 4 ore și pe urmă 11 ore până în Istanbul. Aici din păcate am pierdut zborul spre Cluj, deoarece am avut întârziere în Kuala Lumpur de 2 ore. Am primit cazare și 3 mese de la Turkish și am mai stat 2 zile în Istanbul.
Kuala Lumpur este capitala Malaeziei și a fost fondată în 1857 la confluența râurilor Gombak și Kelang, iar în limba malay numele înseamnă „confluența râurilor”. Așezarea a început să prospere când Raja Abdullah, un membru al familiei regale Selangor, a deschis valea Kelang cercetărilor miniere.
În Kuala Lumpur atracția principală a orașului sunt renumitele turnuri Petronas, cele mai înalte turnuri gemene din lume. Cu o înălțime de 452 de metri și arhitectură de inspirație islamică, turnurile găzduiesc birourile și sediul central al Petronas Company. Au fost construite de către arhitectul Cesar Pelli. Turnurile au fiecare câte 88 de etaje. Vizitatorii nu pot urca mai sus de etajul 41, unde există o pasarelă, cea mai înaltă din lume, ce face legătura între cele două turnuri (la 170 de metri înălțime). Felul în care sunt luminate pe timp de noapte te face să le recunoști cu ușurintă din orice colț al orașului.
O altă atracție importantă este templul Batu Caves, situat la 30 de minute de Kuala Lumpur. Aici, la baza celor 272 de trepte ce duc la templul principal, puteți admira mici temple hinduse pline de culoare, dar și imensa statuie aurie a Lordului Murugan, zeul hindus al războiului și al victoriei. Cu o înălțime de 43 de metri, impunătoarea statuie veghează intrarea în templu. Peștera principală este cunoscută drept cel mai important loc de pelerinaj pentru hinduși, în timpul festivalului anual Thaipusam, la sfârșit de ianuarie. Dimineața se face slujba și nu este aglomerat. În zonă erau destul de multe maimuțe dar nu păreau agresive.
Am mai vizitat Grădina botanică, casa fluturilor,
Kuala Gandah National Elephant Conservation Centre, un sanctuar de elefanți care mi-a plăcut foarte mult. Este la distanța de 1-2 ore de Kuala Lumpur, depinde de trafic. Aici au în jur de 20 de elefanți pe care îi învața cum să salveze alți elefanți, bolnavi, pierduți sau care au avut probleme cu oamenii.
Noi ne-am cazat la EQ Hotel unde am stat 2 nopți și am mers pe jos până la turnuri. Am ales acest hotel pentru piscină, vederea spre turnuri și pentru Skybarul de pe acoperiș de la etajul 51, unde nu am putut merge pentru că este doar pentru adulți iar noi eram cu fetița de 5 ani. În schimb am mâncat la restaurantul japonez, unde mâncarea a fost foarte bună.
În drum ne-am oprit la Acvariu. Am văzut mulți pești diferiți în Oceanarium, și apă marină, apă dulce, reptile, și tot felul de păianjeni și scorpioni. Există un acvariu mare pe sub care poți să treci, urcat pe o bandă rulantă.
Langkawi este un arhipelag format din 99 de insule, pe coasta de vest a Malaeziei. Pe insula principală, înconjurată de ape turcoaz - verzui, vei putea găsi atât câmpuri pitorești, cât și plantații de arbori de cauciuc, dealuri înalte unde jungla își face casa, sau păduri de mangrove ce protejează insula de eroziunea valurilor și de vânturi puternice. Încă dinainte să aterizezi în Langkawi vei fi informat că insula este duty free.
Insula este o oaza de liniște și de verdeață, oferind foarte multe variante de activități pentru petrecerea timpului, de la relaxare pe plajele cu nisip fin auriu și ape turcoaz - verzui, la plimbări cu telecabina până la înălțimi de 700 de metri deasupra mării. Aici am mâncat cel mai bun mango. Pe străzi este plin de copaci încărcați de mango. Telecabina duce vizitatorii într-o plimbare de 15 minute până pe vârful muntelui Mat Cinchang, oferind imagini superbe asupra insulei.
La capătul instalației, un funicular te duce până la Sky Bridge, un pod pietonal cu o lungime de 125 de metri.
La baza telecabinei am vizitat un muzeu 3D cu diverse picturi și o mini Zoo.
Am făcut un tur cu barca pe canalele pădurilor de mangrove. Vei afla informații interesante despre cum se formează aceste păduri, ce rol au și câte specii de viețuitoare adăpostesc.
Vei asista la un spectacol fascinant oferit de vulturii ce survolează zona în căutare de hrană. Sunt două specii de vulturi, de apă și de munte. Pădurile de mangrove rețin și reciclează substanțe nutritive și le filtrează pe cele toxice printr-un proces natural, în același timp contribuind la dezvoltarea unui teren propice pentru o mulțime de specii de pești, crabi, scoici și alte animale marine. În cadrul aceluiași tur se vizitează o peșteră de lilieci și poți lua un prânz delicios la restaurantul plutitor al unei ferme de pește, unde îți poți alege peștele sau homarul.
Ne-am cazat la hotelul The Ritz-Carlton, pentru 7 nopți. Hotelul este amplasat într-un golf privat liniștit, pe terenuri întinse, acoperite cu o pădure tropicală veche de 10 milioane de ani, cu o plajă curată care are vedere la apele turcoaz ale Mării Andaman. Aș zice că acest hotel are un cadru unic, este în armonie cu natura înconjurătoare și este proiectat într-un stil contemporan, cu detalii complicate, inspirate de arhitectura locală și arta indigenă. Învăluite de junglă densă, turnurile futuriste de sticlă cu trei etaje și vilele din pădurea tropicală cu ferestre din podea până în tavan vă permit să observați fauna sălbatică de foarte aproape. Iar plaja luxoasă și vilele pe apă vă vor tăia răsuflarea cu vederi panoramice spre mare și la un apus magnific.
În mare parte am mâncat la hotel pentru că era foarte bună mâncarea, la toate restaurantele aveau și meniu pentru copii. Doar odată am mâncat la un restaurant tradițional aflat într-o orezărie, Laman Padi is Restoran Kerisik.
Comments