Ostropelul este o tocăniță românească, care se face în principal din pui amestecat cu un sos gros de roșii. Nouă ne place foarte mult și o fac destul de des. Se poate face atât cu pulpe de pui cât și cu piept de pui.
Ingrediente:
-6 pulpe de pui
-8 căței de usturoi curățați
-o jumătate de ceapă curățată
-1 morcov curățat
-3 linguri de ulei
-2 linguri pastă de roșii
-o cană și jumătate bulion
-1 pahar de vin alb
-o lingură pătrunjel tocat
-1 fir de cimbru
-o linguriță de zahăr tos
-o linguriță de sare
-o jumătate de linguriță de piper măcinat
Mod de preparare:
Tăiem pulpele de pui în bucăți, le spălăm și le ștergem cu o cârpă curată. Încingem uleiul într-o cratiță și rumenim bucățile la foc iute, amestecând mereu pentru a nu se prinde.
În timp ce pulpele se rumenesc, tăiem morcovul rondele, ceapa și usturoiul felii. Când pulpele sunt rumenite bine, le scoatem pe o farfurie caldă. În locul acestora, în crăticioară punem ceapa și morcovul, reducând imediat focul, la o putere medie. Înăbușim legumele 3-4 minute, apoi adăugăm bucățile de pui, paharul de vin, bulionul, pasta de roșii, cimbrul și zahărul.
Fierbem ostropelul acoperit cu un capac, la foc domol, timp de 20-25 de minute, pe urmă adăugăm sarea, piperul și usturoiul și mai fierbem 15 minute. Din când în când, mai amestecăm pentru a nu se prinde.
După ce este gata, îl servim presărat cu pătrunjel și mămăligă.
Rețeta este din cartea Bucatele noastre a lui Șef Horia Vîrlan.
コメント