Este un desert italian creat acum mulți ani în nordul Italiei. În timp, a devenit o delicatesă italiană care ne-a fermecat cu aroma ei. Eu o fac destul de des, deoarece este un desert bun și ușor de făcut.
Ingrediente:
1 litru smântână dulce pentru frișcă
200 grame zahăr pudră
1 pliculeț de vanilie
10 folii de gelatină
1 litru de lapte rece
Sosul de fructe:
200 grame fructe de pădure
50 grame zahăr
Preparare:
Pentru început punem gelatina la hidratat în laptele rece timp de 15 minute.
Turnăm smântâna, zahărul și vanilia într-o oală și le lăsam la foc mic, învârtind ușor pentru a se topi zahărul.
Când smântâna începe să clocotească, oprim focul. O lăsăm 2-3 minute, apoi adăugăm laptele cu gelatina. Le punem iar pe foc amestecând ușor, până vedem că s-a topit gelatina de tot. Nu trebuie să fiarbă, doar să se încălzească puțin, în jur de 2-3 minute. Pe urmă o luăm de foc și o lăsăm 5 minute să se răcească.
Punem smântâna caldă în pahare, apoi le ornăm cum dorim. Paharele le putem sprijini pe ceva mai tare, cum ar fi o formă de brioșe și turnăm amestecul în paharul înclinat.
Punem paharele la rece timp de 6 ore.
Putem prepara sosul până atunci sau îl putem prepara înainte de servire.
Punem fructele împreună cu zahărul la fiert. Pentru o culoare mai intensă putem adăuga și o linguriță de suc de lămâie. Lăsăm să fiarbă 5 minute, pe urmă le mixăm cu un blender vertical. Îl lăsăm să se răcească și îl turnăm în pahare peste budinca racită și întărită.
Această rețetă am învățat-o la un curs de gătit cu Șef Fatol Ioan și Șef Irina Ignat.
Comments